Brus-Oliver

Oliver Langen

I 1900 ble Røros Mineralvannfabrikk startet i heller beskjedne lokaler på Flanderborg. Bestyrer var Oliver Langen («brus-Oliver»). Han kjøpte senere fabrikken, som i starten kunne produsere hele 400 flasker om dagen på full kapasitet.

Effektiv transport

Datidens effektive transport - varene skulle til kunden raskt!

Tidlig krøkes

En ung Dag Aadne Sandbakken må bidra i familiebedriften.

Kontorarbeid

I familiebedriften var det mor som hadde kontroll på kontoret.

Råvarer

Kunnskap om utvelgelse av råvarer av høy kvalitet.

Mikael og Lars-Eric

Gamle tradisjoner vekkes til live

I 2010 ble det første ølet satt av det nye Røros Bryggeri og Mineralvannfabrikk. Mikrobryggeriet står i Rammkjellar'n på Vertshuset Røros og brukes fremdeles til produksjon av spesialtyper og testing av nye ølsorter. I tillegg er det mulig å få bryggekurs og omvisninger her.

Gode drikkevarer i generasjoner

 

Brusproduksjon fra 1900

I 1900 ble aksjeselskapet Røros Mineralvannfabrikk AS stiftet. Selskapet holdt da til i den gamle trehusbebyggelsen på Flanderborg. Oliver Langen, «brus-Oliver», kjøpte brusfabrikken i 1926 og moderniserte den kraftig, slik at dagsproduksjonen kunne være så høy som 400 flasker per dag. Elleve år senere overtok sønnen Ole O. Langen, «brus-Ole», virksomheten.Gunnvor Sandbakken var datter av brus-Ole, og sammen med ektemannen Erik tok hun over fabrikken på Røros, nesten samtidig med at paret giftet seg. I mellomkrigsårene produserte de bringebærbrus, kirsebærbrus, rødbrus og selters. I tillegg hadde de et produkt de kalte taffeldrikk, samt ingefærøl og bananbrus.Etter at Erik og Gunnvor overtok bedriften, ble den modernisert, og produksjonen økte etter at anlegget ble flyttet til Johan Falkbergets vei. Gunnvor arbeidet ikke ved fabrikken, men hadde sitt virke i Forretningsbanken. På denne tida doblet selskapet produksjonskapasiteten til rundt 800 flasker om dagen. I tillegg utvidet de salgsdistriktet, og distribusjonen foregikk med egen bil fra først på 50-årene.I 1981 var det foreløpig slutt da E.C. Dahls Bryggeri AS tok over all produksjon og distribusjon i distriktet.

 

 

Vi satser på nytt

 

I 2009 så selskapet igjen dagens lys. Rørosinger med kjærlighet til god mat, god drikke og til bergstaden vår etablerte Røros Bryggeri og Mineralvannfabrikk AS. Med som eiere var blant andre Dag Aadne og Jørn Ketil Sandbakken, som er etterkommere av brus-Oliver. De to viderefører på denne måten en over hundre år lang familietradisjon. Initiativtaker og primus motor for oppstarten var Mikael Forselius – hotelldirektør, kokebokforfatter og prisbelønnet kokk.

Produksjonen besto i begynnelsen av brygging i et mikrobryggeri i kjelleren på Vertshuset, og all produksjon ble solgt der. Ølet smakte imidlertid så fortreffelig at stadig flere ønsket å kjøpe med seg drikkevarene hjem. Det ble derfor inngått avtale med Atna Øl om leieproduksjon av øltypene Spell-Ola, Johannes Konstknekt og Hovistuten, slik at ølet etter hvert ble tilgjengelig i butikker over hele landet.

I 2013 startet et nytt kapittel i selskapets historie. Røros Bryggeri og Mineralvannfabrikk AS ble en del av Røros F&B Group AS, og en ny storsatsing var et faktum. Det ble bestilt nytt bryggeri med langt større kapasitet og inngått leieavtale om nye lokaler i Havsjøveien næringspark på Røros. Det nye bryggeriet ble montert vinteren 2015 og selskapet har en ambisjon om å bli blant de ledende håndverksbryggeriene i Norge.

 

 

Et moderne håndverksbryggeri

 

I dag lager Røros Bryggeri og Mineralvannfabrikk AS ekte håndverksøl med nye oppskrifter basert på flere hundre år gamle øltradisjoner fra Røros-traktene. Øltypene våre er utviklet for å passe til ulike typer mat, og med hver øltype får du med deg en smakebit av røroshistorien. Ølet finner du i ledende butikker, delikatesseforretninger, puber og restauranter over hele landet.